Bir İETT yapılanması

İstanbul’un en büyük sivil toplum kuruluşu: İ.B.Ç.D. DERNEĞİ

Üye sayısı ve örgütlenmesiyle olduğu kadar uzun adıyla da kendine özgü bir yapı sergileyen İ.B.Ç.D., İETT’ye has bir oluşum. Açılımı; "İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çevre Belediyeler Çalışanları Dayanışma İş ve Trafik Kazalarını Önleme, Eğitim ve Yardımlaşma Derneği" olan İ.B.Ç.D., altı bine yakın üyesiyle İstanbul’un en büyük sivil toplum kuruluşu olma özelliği taşıyor. Türkiye’de ise ilk onda yer alıyor. Her türlü rakamı binlerle ve milyonlarla ifade edilen İETT gibi dev bir çınar için bu sonuç sürpriz değil elbette. Derneğin ana amacı İETT şoförleri arasında dayanışmayı artırmak, trafik kazalarını önlemeye yönelik çalışmalar yapmak ve kaza durumunda hasar bedelini karşılamak şeklinde özetleniyor. Kazayla karşılaşan şoföre maddi olduğu kadar psikolojik destek de sağlayan ve varlık sebebi İETT şoförleri olan İ.B.Ç.D.’yi dernek başkanı Salim Sezer’e sorduk.

İETT’de dernekçilik kırk yıl öncesine dayanıyor…

İ.B.Ç.D. ne zaman kuruldu? Köklü bir kurum olan İETT’nin tarihinde benzer örgütlenmeler var mı?
Derneğimiz 1998 yılında kuruldu. Şu anda 6 bine yakın üyemiz var. İETT’de bu tür bir dernek yapılanması kırk yıl öncesine, ta 1969’lara dayanıyor. O zamanki adı "İETT Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" idi. Biz buna trafik kazaları ve eğitim çalışmalarını da ekledik. Derneğimizin bugünkü hale gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Derneğin amaçlarını kısaca özetler misiniz?
Derneğimizin ana amacı üyelerimizin çalışmakta oldukları işyerlerinde asli görevlerini ifa ederken meydana gelen iş ya da trafik kazaları sonucu ödemek zorunda oldukları maddi tazminatın yükünü azaltarak mağduriyetlerini gidermek olarak özetlenebilir. Bunun yanında sosyal ve kültürel etkinlikler yapmak, üyeler arasında kaynaşmayı temin etmek ve sorunları gidermek, çeşitli kurs, seminer ve sempozyumlar düzenlemeyi de ekleyebiliriz.

İ.B.Ç.D. DERNEĞİ, Türkiye’de ilk onda…

Derneğin yapılanması nasıl bir özellik sergiliyor? Yönetici seçimi hangi yolla yapılıyor?
İ.B.Ç.D., 5253 sayılı dernekler kanununa göre kurulan ve görev yapmakta olan bir dernektir. şu anki mevcut yapıda üyelerimizin tamamı İETT çalışanlarından oluşmaktadır. İ.B.Ç.D., İstanbul İl Dernek Müdürlüğü’nün kayıtlı verilerine göre kuruluş amacı, içeriği, yaptığı hizmetler, hacmi ve potansiyeli itibariyle İstanbul’da ilk sırayı almaktadır. Türkiye’de ise ilk ona girmekte, bu da birçok alanda öncü olan İETT’nin sadece İstanbul için değil Türkiye için nasıl bir model olduğunu ortaya koymaktadır. İETT yüz kırk yıla yakın tarihiyle her alanda bir ekoldür.

Dernek İETT çalışanları için ne ifade ediyor?
Derneğimizin varlığı üyelerimiz için vazgeçilmez derecede hayati öneme sahiptir diyebilirim. Çünkü yapılan hizmetler şoförlere kaskodan üstün bir güvence sağlamakta, bugüne kadar yapılan destekler de bunu doğrulamaktadır. İ.B.Ç.D., İstanbul’da ve Türkiye’de kendi alanındaki STK’larla ilişkilerini devam ettirmekte, işyerinde yetkili sendikayla her alanda bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

Derneğin üyelere yönelik faaliyetleri nelerdir? Bunları hangi araçlarla gerçekleştiriyor?
İ.B.Ç.D., üyelerimizin işle olduğu kadar sosyal hayatla olan bağlarını da güçlendirmek için yıl içerisinde birçok alanda faaliyet gösteriyor. Sosyal dayanışmayı artırmak ve ilişkileri geliştirmek amacıyla yıl içerisinde kahvaltı ve yemekli toplantılar tertipleriz. Düğün, sünnet gibi organizasyonlarında yanında yer alırız. TOKİ ile iş birliği yaparak 356 üyemizi ev sahibi yaptık. En önemli destegimiz trafik kazasıyla karşılaşan üyelerimize yaptığımız yardımdır.

İETT şoförlerinin iyilik melekleri…

Dernek kaza yapan şoföre yardımı nasıl ve ne şekilde yapıyor?
Derneğimiz, üyelerimize verdiği hizmetleri hızlı ve verimli hale getirmek için 11 araçlık bir filo oluşturdu. Ekiplerimiz kaza halinde en kısa sürede ulaşarak İETT şoförlerinin adeta koruyucu meleği oluyorlar. Ayrıca derneğimiz idari ve hukuki işlemleri de yakından takip ediyor. Hasarlı kazalarda işyeri toplu sözleşmesi esaslarına göre hasar bedelinin 80’i işverence karşılanırken yüzde 16’sı derneğimizce, geri kalan yüzde 4’ü üyenin kendisince ödeniyor. Dernek, tazminat, kefalet, kesinleşmiş mahkeme kararlarının yüzde 75’ini üyeye veriyor. Aynı şekilde üyemize yazılan trafik cezalarının yüzde 50’sini, adli tıp rapor giderleri gibi avukatlarımıza verilen vakalet ücretlerinin tamamı derneğimizce karşılanıyor.

Derneğin ileriye yönelik hedefleri nelerdir?
En öncelikli hedefimiz üyelerimizin memnuniyetini ve mutluluğunu artırmak olmakla birlikte sivil toplum kuruluşu olarak sahip olduğumuz potansiyeli bir federasyon çatısı altında birleştirmek istiyoruz. Yine üyelerimizin ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermek amacıyla Avrupa ve Anadolu yakasında salonlar ve sosyal tesisler kazandırmaya çalışıyoruz. Ben bu vesileyle büyük bir sorumluluk içerisinde çalışan arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

Salim Sezer kimdir?
Üç dönemdir İ.B.Ç.D. başkanı olan Salim Sezer, 1956 yılında Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde doğdu. Bir süre kamuda ve özel sektörde çalıştıktan sonra 1995 yılında İETT’de hat şoförü oldu. Daha sonra revizyona geçti. Ardından vardiya amiri oldu. Bir süre sendikal faaliyetlerde bulunduktan sonra 2001 yılında İ.B.Ç.D. genel başkanlığına seçildi. Salim Sezer, o tarihten bu yana bu görevi sürdürüyor.

Şoförler derneklerini anlatıyor…

Burhan Solmaz (Hasanpaşa garajı)

“Arkadaşlarımız hızır gibi yetişiyor”
On üç yıllık İETT şoförüyüm. Dernek bizim ailemizdir. Bir yaralamalı kazam oldu. Polisten önce dernek geldi. Hatta eşimden önce haber verdiğim onlar oldu. Olay yerinde, karakolda, hastanede beni hiç yalnız bırakmadılar. Derneğin işi bizimle ilgilenmek. Arkadaşlarımız, trafikte başımıza gelen her türlü olayda hızır gibi yetişiyorlar. Onlar çok büyük bir güvence ve destek bizim için, sırtımızı dayadığımız bir dağ gibi. Yaralamalı kazaysa önce yaralıya müdahale ediyorlar. Daha sonra da bizim her türlü işimizi takip ediyorlar. İşimizi seviyorsak ve kafamız dinç çalışıyorsak bu biraz da derneğin sayesindedir.

Mustafa Ertaş (Hasanpaşa garajı)

“Yolcularımız lütfen bize sahip çıksınlar”
On bir yıl oldu İETT’deyim. Üsküdar’da başıma gelen bir olayda darp edildim. Hemen derneği aradım. On dakika sürmedi, polisten önce geldi arkadaşlarım. Karakoldan sonra aldılar beni, hastaneye götürdüler. Ben hiçbir şeye karışmadım, her şeyimle onlar ilgilendiler. Evime kadar götürdüler. Bunlar bizim için büyük bir psikolojik rahatlama sağlıyor, ama yolcularımızdan bir isteğimiz var. Bu tür olaylarda bize sahip çıksınlar. En azından şahitlik yapsınlar. İETT otobüsünün kamu malı, şoförün de kamu görevlisi olduğunu unutmasınlar. Biz onlar için varız.

İdris Çelik (Edirnekapı garajı)

‘Kaza psikolojisini yaşamayan bilmez’
On bir yıldır hat şoförüyüm. 2004 yılında yaşlı bir teyze aniden önüme çıktı, fren yaptım ama kurtaramadım. Buyük bir şok yaşadım. Akşam üzeriydi, mahkemeye çıkarıldım. Üç bin beşyüz liralık kefaletle serbest bırakılacağım söylendi bana. O anda kimsede o miktarda para yoktu. Sağolsun dernekteki arkadaşlar kredi kartından çekerek kefaletimi yatırdılar. Böylece cezaevine girmekten kurtuldum. Bunu yaşamayan bilmez, çok derin bir üzüntü. Mahkemem devam etti, suçsuz bulundum ama aile manevi tazminat davası açtı. Onu da dernek karşıladı. Derneğimiz maddi manevi her anlamda bizim güvencemizdir.

Burhan Temiz (Edirnekapı garajı)

‘Kan gerekse anında buluyorlar’
On bir yıldır hareket şoförüyüm. İşe girdiğim tarihten beri derneğimizin üyesiyim. Dernek çalışmalarından memnun olmayan arkadaşımızın olacağını sanmıyorum. Ben kaza yapmadım ama çok hasta oldum. Birkaç sefer böbrek taşı düşürdüm. Gece evimden aldılar beni. İETT şoförlerinin bazı meslek hastalıkları vardır. Böbrek, bel ve sırt ağrıları bunların başında geliyor. Doktorlar, bu durumun hem kapıdan hem de stresten kaynaklandığını söylüyorlar. Derneğimiz sağolsun, çeşitli hastahanelerle anlaşmalar yaparak tedavimizi kolaylaştırmaya çalışıyor. Başımız ne zaman dara düşse dernek yanımızda oluyor. Kan gerekse bütün gün koşturuyorlar. Bu yüzden çok sağlam bir kapı. Tek başına sünnet bile büyük bir olay. Son olarak bize sosyal tesis kazandırmak için uğraştıklarını biliyorum. Derneğimize sonsuz güveniyoruz.

İ.B.Ç.D. Genel Merkezi / 0212 532 19 30
www.ibcddernegi.org.tr - ibcddernegi@gmail.com
www.iett.gov.tr

09 ŞUBAT 2009 Pazartesi